Csonttörésrögzítő hab nanobevonattal

SAJÁT ÖTLET / MY IDEA
Nálam általában akkor keletkeznek a találmányok, amikor valamilyen problémát kell megoldani, de még nincsen rá megoldás a világban, vagy ami van, akkor az nem igazán jól használható, továbbfejlesztésre szorul. Így történt ez az utóbbi hétben is, amikor sajnálatos módon, a másfél éves lányom rálépett egy játékra, és a talpában eltört egy csontot. A gipsz amit felraktak elég súlyos volt és kínszenvedés volt olyan pozícióban tartani a lábát, amilyenben meg kellett szilárdulnia a gipsznek. Később aztán otthon beszélgettünk a témáról, és többen mondták, hogy a gipszeléssel az a gond, hogy nedvesen teszik fel és olyan lesz mint egy dúc kötés, ami alatt több réteg bőr is szétázik, amikor pedig leveszik, beletelik egy időbe mire regenerálódik. Amit észrevettem még, hogy az a fránya gipsz, feltételkor mindenre rákenődik és még vízbe se szabad rakni. Persze feltaláltak már egy megoldást, a könnyített gipszet, ami könnyebb mint a hagyományos és még vízbe is lehet menni vele. DE! És itt jön a lényeg a felhelyezése ugyanúgy zajlik mint a hagyományosnak, meleg vízbe áztatva dúc kötésként felhelyezve. 


Az ötletem ami körvonalozódott bennem nem más, mint egy olyan hab kifejlesztése, amit a törött végtagra fel lehetne vinni és rövid időn belül megszilárdulna. A legjobban talán a purhabhoz vagy szilikongélhez tudnám hasonlítani, de annál sokkal szilárdabb kötéssel. Nincs szükség meleg vizes nedvesítésre, csak fel kell vinni az anyagot a végtagra és elsimítani, ami a levegő hatására megszilárdul. A másik, amit még alkalmaznék a hab keverékben, egy olyan adalék, amitől a hab főleg önmagához tapadna csak, tehát ruhára vagy bőrre kerülve nem ragadna hozzá, illetve ha rá is tapad valamire, akkor száradás után könnyen ledörzsölhető lenne. A mai technológiákban egyre népszerűbbek a nano bevonatok a felületeken, amik taszítanak egyes anyagokat. Ezeket a nano bevonatokat létrehozó anyagokat keverném bele a törésrögzítő habomba, amiktől azt várnám, hogy a fentebb leírt módon viselkedjen, azaz a hab főleg önmagához tapadjon és más anyagokat taszítson.


Bár a hab összetevője egyenlőre még kitalálásra vár a vegyészek részéről, de maga az ötlet remélhetőleg gondolat ébresztő. 

Mivel nekem még nem volt gipszem ("lekopogom"), nem tudom hogy milyen érzés és milyen problémákat okoz. Ezért, ha valakinek volt már gipsz valamelyik eltört csontján, attól várnék visszajelzést, hogy mi volt az, ami legjobban zavarta a gipszel kapcsolatban! Ennek folyományaként az ötletemhez hozzá tudnék rakni, vagy ha kell, akkor átírnám a hab technikai paramétereit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése