A jövő fizető eszköze! Az NFC gyűrű!

RÉSZBEN SAJÁT ÖTLET / MY IDEA
Az alábbi írás a http://www.hir24.hu/it-mobil/2013/01/20/kinyirna-a-jelszot-a-google/ címen jelent meg 2013.01.21. 08:00-án


Ujjlenyomatok és egyéb biometrikai azonosítók helyett a cég egyelőre gyűrűben gondolkodik.

Közismert, hogy a felhasználókra nem lehet rábízni a saját védelmüket, azonban - az általa nyújtott termékek és szolgáltatások jellegéből kifolyólag - a Google elemi érdeke a digitális biztonság. Például belépésnél évek óta lehetséges a kettős azonosítás. S bár ez jelentősen csökkenti a problémák esélyét, egyúttal jelentősen növeli az azonosítás okozta bosszúságot.
Nos, ezzel a Google is tisztában van, éppen ezért megpróbálja feleslegessé tenni a jelszavak használatát. A legújabb ötlet egy kriptográfiai kártya vagy USB, esetleg egy (valószínűleg NFCműködésű) gyűrű. Mármint egy igazi, ujjra felhúzható gyűrű némi elektronikával. A lényeg az, hogy a számítógép egyből tudná, ki ült le elé.
Persze addig, amíg a gyűrűt (kártyát, akármit) lehetséges elvenni a felhasználótól, valószínűleg szükség lesz valamilyen egyéb PIN kódra - s minél rövidebb a PIN, annál fontosabb, hogy el ne veszítsük a pluszeszközt. A kérdés már csak az, hogy ez a módszer összességében egyszerűbb lesz-e a jelenlegi login-jelszó kombinációnál.
A magunk részéről már azt a (remélhetőleg nem túl távoli) jövőt várjuk, amelyben a számítógép biometrikus azonosítással egyből tudja, hogy ki ült le elé.



A fentebb leírt ötlet megfogta a képzeletemet. Mitől lehet jó egy biztonsági eszköz? Régen ha meg akarták gátolni, hogy valamihez illetéktelenek hozzájussanak, akkor elzárták azt. A kulcs nagyon sokáig, és most is bevált páros a zárral arra, hogy megakadályozza az illetékteleneket, akik a dolgainkhoz akarnak hozzáférni. Az alapelv, hogy van egy szerkezet, amit csak egy másik, hozzá tartozó eszközzel lehet kinyitni. 
Ez az alapelv a mai napig működik, a technikai fejlődésével hiába változott a szerkezet és a kulcs, az elv megmaradt. Mostanság a technológia elért oda, hogy az átlag felhasználó jelszavakat és számkombinációkat alkalmaz a legtöbbször az elektronikus védelemre. Igen ám, de a jelszavak és a pin kódok ellophatóak! Manapság léteznek már megbízhatóbb eszközök, úgy mint a retina vagy az ujjlenyomat olvasó, a hangfelismerő, de ezek mégsem jelentek meg a minden napi életben. Nem tudom, hogy az áruk, használhatóságuk vagy a kijátszhatóságuk miatt. 
A Google legújabb ötlete viszont minden esetre tovább gondolandó és nem elfelejtendő! Adott egy NFC működésű gyűrű. Mindig, mindenhol ott lehet velünk, a strandtól, az uszodán át a bevásárlásig. Nem teszi tönkre a hó, a sár, a víz, a por, a hő, nem kell tölteni, bírja a rázkódást és a lényeg nehezen elveszíthető. Ez idáig mind tökéletessé teszi arra, hogy az legyen, ami! De! Mi van ha ellopják vagy mégis elveszíti az ember? Na erre lenne a találmányom! 

Mi lenne, ha ez a gyűrű érzékelné a viselője szívritmusát és az egyénre jellemző szívritmus hozzárendelhető lenne az NFC jogosultsághoz?!

Bár a fentebb leírt szövegben csak percegettem, de az NFC ilyen formában nem csak arra lenne alkalmas, hogy fizessünk vele, hanem például a számítógépeken alkalmazott jelszavakat is kiválthatnák. Egy USB-s érzékelőt rákötnénk a számítógépre, ami be tudja olvasni az NFC-t és mondjuk a Hotmail-nél ki lehetne választani, hogy NFC érzékelős beléptetés! Vagy hogy messzire ne menjek, a Gmail vagy a Facebook-nál is hasonlóan működhetne ilyen formán a beléptetés.

2 megjegyzés:

  1. http://nfcring.com/ :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen a névtelen hozzászólását! :) Igen ez egy hasonló ötlet, amit belinkeltél, bár az enyém szívritmus alapú azonosítású.

      Amennyiben azért linkelted be, hogy ne írjak olyanról, amit nem én találtam ki, abban az esetben viszont vedd figyelembe, hogy én több mint fél évvel ezelőtt írtam a cikket és jelentettem meg több angol nyelvű oldalon is, vagyis lehetséges, hogy a kickstarteres kütyü az én cikkemnek hála született meg. (Bár ezek csak nagyvonalú feltételezések :D)

      Törlés